Ursprunget till något gammalt, något nytt, något lånat, något blått

 Du kanske har hört till exempel att brudar ska bära (eller bära) "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått" på sin bröllopsdag för lycka. Men du kan också ha några obesvarade frågor om den berömda ramsan. Var kommer denna mycket specifika lista över till synes orelaterade prydnadssaker ifrån? Vad är meningen bakom varje föremål? 

Vad är ursprunget till något gammalt, något nytt, något lånat, något blått?

Traditionen är baserad på en fornengelsk ramsa som går tillbaka till 1800-talets Lancashire. Den beskriver föremålen en brud ska ha på sin bröllopsdag: "något gammalt, något nytt, något lånat, något blått, en sixpence i din sko."

Vad är meningen bakom varje föremål?

Den exakta innebörden bakom varje prydnadssak är inte helt klar, men det finns några populära teorier. "Något gammalt" representerade en koppling till det förflutna. "Något nytt" stod för hopp och optimism inför framtiden. "Något lånat" från en lyckligt gift vän eller släkting troddes ge lycka till föreningen och till och med fertilitet. Färgen blå var tänkt att avvärja det onda ögat, och den stod också för kärlek, renhet och trohet. Och sixpencen var avsedd att ge välstånd till paret. (Det brittiska myntet tillverkas inte längre, men vissa bestämda brudar jagar fortfarande en för att stoppa i en sko!)

Vem brukar ge bruden något gammalt, nytt, lånat och blått?

Traditionellt är dessa föremål något som samlas ihop av kvinnliga släktingar och vänner. Men återigen, det finns inga hårda och snabba regler här. "Något gammalt" kan vara en veteranbil, "något blått" kan vara buketten och "något nytt" kan vara en gåva från den snart blivande maken eller bruden själv!

26 May 2023